Există aplicația care urmărește utilizatori ca să știe dacă sunt infectați. De aici încolo poate fi dramatic
Pe fondul pandemiei, țările apelează și la soluții diferite de monitorizare a populației. O idee nouă e să facă asta printr-o aplicație pe telefonul cetățenilor. Urmarea, pe termen lung, ar putea fi însă dezastruoasă.
Israel are un renume destul de puternic în lumea spionajului, atât intern, cât și extern. În aceste vremuri, această țară a activat o tehnologie care permite spionarea cetățenilor. Până acum era folosită doar pentru operațiuni în afara țării. În mai puțin de-o săptămână, Israel a mai venit cu o idee: aplicația care să urmărească traseul utilizatorilor.
Aplicația se numeste HaMagen – rulează pe Android și iPhone – și, în esență, urmărește traseul utilizatorilor și compară cu datele altor utilizatori. Ideea, în principiu, este utilă. Monitorizează locațiile prin care au trecut utilizatorii, compară cu cetățeni dovedit infectați cu SARS-CoV-2 și poate oferi date despre posibile cazuri noi.
Rețeta Israel, de succes sau nu, creează un precedent periculos pentru spionarea cetățenilor
Cele două momente din Israel, comunicate public și știute, marchează într-o notă nefericită această perioadă. Practic, pentru că cetățenii nu respectă mereu regulile, statele recurg și la astfel de măsuri.
În aceeași notă, Polonia a pregătit o aplicație prin care să urmărească ce fac cetățenii în carantină. Aceasta permite localizarea lor mai eficient decât ar face-o oameni dedicați (care oricum sunt în număr limitat). În primă fază, aceasta a fost gândită pentru cei care revin din străinătate și intră în carantină.
Totodată, în altă țară – Belgia – poliția a confirmat că intenționează să folosească drone pentru a monitoriza spațiile verzi. Asta pentru că, fiind primăvară, oamenii vor să profite de vremea bună. Belgia a luat deja măsuri stricte: activitățile publice sunt permise doar cu membri familei sau cu un prieten, dar cu respectarea distanței de 1,5 metri.
Unele măsuri, mai puțin intruzive, pot fi însă scânteia pe care o folosesc politicienii în interesul spionajului cetățenilor. Statele Unite ale Americii au deja un istoric în acest sens, dezvăluit de Edward Snowden.
Această paralizie generală în fața răspândirii supravegherii electronice și biometrice, ca în China sau țări ca Israel, va deveni general. Ipoteza a fost lansată de Yuval Harari într-un editorial publicat recent. Poate că, pe termen scurt, aceste măsuri se vor dovedi eficiente. Dar cei care apără drepturile omului trag niște semnale de alarmă.